Czym jest

Umami?

W 1907 r

roku japoński naukowiec, profesor Kikunae Ikeda, w wyniku wieloletnich badań nad zupą z wodorostów kombu wyodrębnił z niej substancję, która miała niezwykłe właściwości. Nie była ani słodka, ani słona, ani gorzka, ani kwaśna. Nie pasowała do żadnego ze znanych czterech smaków – a jednocześnie sprawiała, że smak jedzenia stawał się wyraźnie intensywniejszy i głębszy.

5 smak

Ikeda nazwał ją tymczasowo „umami”, co w języku japońskim oznacza „dobry smak”. Nazwa pozostała, a dzisiaj umami wymienia się jako piąty smak obok pozostałych czterech.

Umami samo w sobie nie posiada smaku, który da się określić. Sprawia jednak, że intensywniej czujemy smak potraw i składników, które przygotowano z dodatkiem umami. Mówiąc najprościej: daje nam wrażenie, że to co jemy, jest wyjątkowo smaczne.

Umami, które wyodrębnił profesor Ikeda, to grupa konkretnych aminokwasów – glutaminianów, jakie w naturalnej postaci występują w wielu różnych produktach spożywczych. Często ich obecność wynika z długiego dojrzewania i powolnej, naturalnej fermentacji, stąd w niektórych produktach jest „zatrzęsienie” umami: parmezan i dojrzałe sery, fermentowane pasty rybne, dojrzewajace mięso, naturalnie warzony sos sojowy.

Naturalny smak

Warto zapamiętać, że sosy sojowe Kikkoman dostarczają umami w postaci naturalnej.

Na rynku znajduje się wiele produktów „ulepszonych” przy pomocy różnych chemicznych substancji: wzmacniacze smaku i aromatu, barwniki, zagęszczacze, substancje konserwujące, cukier i jego odpowiedniki. Jednym z popularnych dodatków do produktów spożywczych jest glutaminian sodu czyli MSG, produkowany masowo między innymi poprzez hydrolizę białek. Warto wiedzieć, że umami to naturalny efekt fermentacji i nie ma wiele wspólnego ze sztucznymi wzmacniaczami smaku. A naturalnie warzony sos sojowy jest bogaty w naturalne umami, więc nie ma potrzeby polepszać jego smaku! Wystarczy czytać i porównywać etykiety by przekonać się, czy sosy i przyprawy których używasz, są naturalne.

Kikkoman

Sos sojowy Kikkoman to nie tylko fantastyczna przyprawa do Twoich posiłków, która w sposób wyjątkowy poprawia ich smak. Jest uniwersalna, naturalna i wolna od GMO. Zobacz jej zastosowanie.

Poznaj przepisy

Poznaj źródła naturalnego umami


1090
516
292
192

"Poziom naturalnego umami mg/100g w poszczególnych produktach"
Żródło: G. R. Skurray et.al Food Chemistry 27 (1988) 177-180

Sos sojowy Kikkoman to źródło naturalnego umami. W naturalnym procesie warzenia sosu Kikkoman białka ulegają rozkładowi, a naturalny glutaminian zostaje uwolniony, co sprawia, że sos sojowy zawiera duże ilości naturalnego umami. To właśnie doskonały stopień zawartości naturalnego glutaminianu w sosie sojowym Kikkoman wpływa na jego bogactwo smaku i uniwersalność zastosowania.