Światowy lider w produkcji sosu sojowego
Jedną z najpopularniejszych przypraw stołowych w Japonii jest Ponzu – przepyszne połączenie sosu sojowego, soku z cytrusów i octu. Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman bazuje na naszym słynnym naturalnie warzonym sosie sojowym i soku z cytryny.
Sos sojowy z cytrusową nutą
Cytrusowy sos sojowy Ponzu Kikkoman cechuje niezwykle udana kombinacja smaków: słony, słodki, kwaśny, winny i owocowy. Sos idealnie nadaje się jako gotowa przyprawa do wielu dań, zwłaszcza sałatek, świeżych warzyw, ryb, owoców morza, sushi i sahimi. Wystarczy polać odrobiną sosu Ponzu grillowaną rybę lub mięso, ale Ponzu to też idealny gotowy dressing do sałatek. Odświeżająca cytrusowa nuta i kombinacja z umami sprawią, że zarówno smażony kurczak, jak i duszony rybny filet będą smakować wyjątkowo, a Ponzu zmieszany z olejem lub oliwą pozwoli szybko wyczarować pyszny cytrusowy vinaigrette.
Wokuj z Kikkoman! Gotowanie, smażenie, gotowanie na parze, duszenie, a nawet frytowanie mięsa, ryb czy jarzyn w okrągłej azjatyckiej patelni to żaden problem! Nasz aromatyczny słodki sos do potraw z woka to właściwy towarzysz smakowitych potraw, które przygotowuje się szybko i w sposób pozwalający zachować większość witamin i mikroelementów.
Idealna przyprawa do przygotowania ryżu do sushi we własnej kuchni. Zaprawa z octu ryżowego, zwana także „Seasoning for Sushi“, jest łagodniejsza niż zwykły ocet owocowy, a poza tym ma niższą kwasowość. I nadaje się nie tylko do ryżu na sushi, bo może równie dobrze posłużyć do przygotowania sałatek lub marynat do mięsa i ryby.